Izvajanje pomoči v času pandemije COVID-19

Znašli smo se v situaciji, ki je za vse nova in nepredvidljiva.

Nihče ne ve koliko časa bo trajalo omejeno gibanje, kdo bo zbolel, kakšne bodo zdravstvene in finančne posledice.
Gre za nepredvidljivo situacijo, nad katero posameznik nima nadzora. Odziv na grožnjo je lahko impulziven, nagonski. V predelu možganov, imenovanem amigdala, se poveča nevronska aktivnost, kar se dogaja na nezavestni ravni. Na telesu se to zazna kot povečan srčni utrip. Lahko se pojavijo občutki strahu in posledično različna vedenja, s katerimi želi posameznik pomiriti strah. Ustrezna informiranost je seveda pripročljiva, vendar pa neprestano spremljanje poročanja o pandemiji povzroča stres. Na stres pa se odzivamo različno, glede na doživete pretekle izkušnje. Za posameznike, ki so odraščali v okolju, ki je bilo nepredvidljivo in niso imeli nobenega nadzora (alkohol oz. zasvojenost, nasilje, bolezen staršev, travme), je trenutna situacija lahko sprožilec preteklega doživljanja. Na dan lahko privrejo krivda, nemoč, strah, jeza, bes, žalost, kar se pogosto manifestira v odnosih z najbližjimi. Prihaja lahko do konfliktov, nerazumevanja in odtujenosti, kar vodi v osamljenost, ki boli prav tako močno kot fizična bolečina, predvsem pa vpliva na duševno zdravje.

Kadar postane pretežko in se posameznik vrti v začaranem krogu misli, čutenj in odzivov, je smiselno poiskati ustrezno strokovno pomoč.

Trenutno terapevtsko pomoč zaradi omejenega gibanja do časa preklica izvajamo na daljavo preko spletne aplikacije ZOOM in Skype.

Vse dni v tednu smo dosegljivi po elektronski pošti na naslovu: info@blizina.si in na telefonski številki 03/492-55-80. Oglasila se bo telefonska tajnica, po pisku pustite sporočilo in v najkrajšem času vas bomo poklicali nazaj.

Ostanite v dobrih odnosih!