May
27

IZVAJANJE TERAPEVTSKE POMOČI V ČASU PANDEMIJE COVID-19

27. May 1976

Obveščamo vas, da terapevtsko pomoč v času omejenega gibanja izvajamo na daljavo preke spletne aplikacije ZOOM in Skype, vse dni v tednu pa smo dostopni preko elektronske pošte na naslovu info@blizina.si in telefonski številki 03/492-55-80. Oglasila se bo telefonska tajnica, po pisku pustite sporočilo in v najkrajšem času vas bomo poklicali nazaj.
More...

May
25

Močno konfliktne razveze in manipuliranje z otroki

25. May 1976

Razveza je proces, ki poteka v različnih fazah in pomeni težko obdobje za vse člane družine, posebno za najbolj ranljive – otroke. Le-ti so v razveznih situacijah veliko bolj nemočni kot odrasli in za zdrav razvoj potrebujejo tudi zdrav odnos z obema staršema. Le-ta pa je lahko onemogočen, kadar se starša zaradi nesoglasij ne zmoreta sporazumeti o varstvu in vzgoji otrok, stikih in preživnini. Zaradi razočaranja, izdajstva, izgube in strahu lahko za otroke nehote ustvarita pravo vojno. S svojim načinom delovanja pričneta namerno ali nenamerno manipulirati z otrokom, kar se kaže v odtujitvi otroka od drugega starše, otroku pa je tako onemogočen ustrezen odnos z njim. Dinamika manipuliranja pa se prenese tudi na terapevte, strokovne delavce na CSD-jih in sodiščih, kar povzroča negotovost in otežuje strokovno delo.
More...

May
25

Terapevtska obravnava otrok

25. May 1976

Otroci se prepogosto znajdejo v stiski, ki je ne zmorejo ubesediti. Pričnejo se počutiti slabo, to pa se kaže v različnih čustvenih, vedenjskih in nepojasnjenih zdravstvenih težavah. Da bi svoja čustva lahko izrazili na neškodljiv način ter pridobili stik s seboj, poteka terapevtska obravnava v obliki strukturirane igre s pripomočki (projekcijske karte, risbe, glina, peskovnik, lutke).
More...

May
25

Močno konfliktne razveze in manipuliranje z otroki

25. May 1976

Razveza je proces, ki poteka v različnih fazah in pomeni težko obdobje za vse člane družine, posebno za najbolj ranljive – otroke. Le-ti so v razveznih situacijah veliko bolj nemočni kot odrasli in za zdrav razvoj potrebujejo tudi zdrav odnos z obema staršema. Le-ta pa je lahko onemogočen, kadar se starša zaradi nesoglasij ne zmoreta sporazumeti o varstvu in vzgoji otrok, stikih in preživnini. Zaradi razočaranja, izdajstva, izgube in strahu lahko za otroke nehote ustvarita pravo vojno. S svojim načinom delovanja pričneta namerno ali nenamerno manipulirati z otrokom, kar se kaže v odtujitvi otroka od drugega starše, otroku pa je tako onemogočen ustrezen odnos z njim. Dinamika manipuliranja pa se prenese tudi na terapevte, strokovne delavce na CSD-jih in sodiščih, kar povzroča negotovost in otežuje strokovno delo. Udeleženci bodo preko teorije, primerov in praktičnih vaj prepoznavali dinamiko manipuliranja in tako pridobili novo znanje za ustrezno ukrepanje.
More...

May
24

Razgovor z otrokom, ki je bil žrtev spolne zlorabe

24. May 1976

Spolna zloraba v otroštvu je travmatični dogodek, ki pušča dolgotrajne posledice. Raziskave kažejo, da je način pristopa do otroka v sistemu za zaščito otrok ključnega pomena za preprečevanje retravmatizacije, nadaljno okrevanje in varnost otroka. Nesenzibilni in neprimerni načini spraševanja so se pokazali kot dejavniki tveganja v procesu okrevanja od travme. Prizadevamo si, da bi bilo v Sloveniji več ustrezno usposobljenih strokovnjakov, ki bi znali ob upoštevanju razvojnih posebnosti, čustvenega stanja otroka ter na podlagi strategij, ki temeljijo na znanosti, pridobiti forenzično zanesljive informacije na otroku prijazen način.
More...