Domov - Kontakt  -

 
info@blizina.si
 
 
LJ 040/ 130 - 155
CE 03/ 492-55-80
 

Psihoterapija za zakonce, pare, otroke, družine in posameznike

v Celju (tel.: 03/492 55 80) in Ljubljani (tel.: 040/130 155)


Družinski inštitut Bližina je zavod za strokovno psihoterapevtsko pomoč posameznikom, parom, otrokom in družinam v stiski. Delo temelji na modelu relacijske družinske terapije, ki ga je v Sloveniji razvil dddr. Christian Gostečnik in je v letu 2010 s strani mednarodne komisije prejel priznanje za inovativnost (JAPTI). Posameznika razumemo kot del celotne družine v kateri je odraščal in skušamo odkriti ter razumeti pomen in moč preteklih izkušenj v sedanjem življenju. V ta namen raziskujemo in odkrivamo korenine določenega problema, hkrati pa probleme razrešujemo na treh ravneh: sistemski, interpersonalni ter intrapsihični. Cilj terapevtskih programov je preoblikovanje notranjih čustvenih vzorcev odnosov pri posamezniku, paru oz. družini. Strokovno terapevtsko pomoč nudimo zakonski in družinski terapevti, specialisti zakonske in družinske terapije z zaključenim podiplomskim študijem na Univerzi v Ljubljani. Inštitut poleg psihoterapije organizira izobraževanja, (psiho)edukativne delavnice in predavanja ter izvaja supervizijo. Raziskovalna dejavnost je usmerjena na področje družine in odnosov.

BLIŽINA OSREČUJE


Knjiga o medosebnih odnosi


Knjiga govori o hrepenenju zakoncev, staršev in najstnikov po naklonjeni medsebojni bližini ter hkrati razkriva, zakaj smo kljub temu hrepenenju pogosto osamljeni in žalostni. Bralcem ponuja vpogled v manj zavedno dinamiko prenašanja in prebujanja neprijetnih občutij v drugih ter razlaga, kako napačne interpretacije te dinamike vodijo v konfliktne odnose med družinskimi člani. Avtorja s slikovitimi primeri orišeta, kako se naj odzovemo v takšnih situacijah ter zakonce in starše vabita k ranljivemu odzivanju drug do drugega in do otrok. Slednje pomeni iskreno odpiranje in podelitev lastnega doživljanja z drugimi. S tem se ustvarja nov prostor za drugačno doživljanje sebe in drugega ter posledično možnost za preseganje nefunkcionalnih vzorcev in ustvarjanja bližine, ki osrečuje. 
Terapija z otroki
 Zakonske oz. partnerske težave
Se otrok neprimerno vede? Je v konfliktu s sovrstniki, sorojenci? Težko navezuje stike z drugimi otroci, se zapira vase? Ima težave v šoli? Je agresiven do drugih? Ima nočne more, ne more spati? Je hiperaktiven? Je doživel spolno ali fizično zlorabo? Kadar ima otrok čustvene, vedenjske ali nepojasnjene zdravstvene težave pomeni, da je v stiski, ki je ne zna izraziti z besedami.
 

Na začetku zaljubljenosti je vse tako čudovito, prepriča nas, da smo našli pravo osebo svojega življenja. Tako vso svojo energijo vložimo v odnos z upanjem na najboljšo skupno prihodnost. Čas teče in niti se ne zavedamo kdaj točno se je pričelo: nenehni prepiri, odtujenost, čustvena hladnost, težave v spolnosti, nezaupanje, prevare, izdajstva, nestrinjanje glede vzgoje,…Sprašujemo se ali je oseba res prava, bi nam bilo mogoče lažje živeti s kom drugim, kaj naj naredimo? Da ne bi bilo potrebno pustiti košček srca ob poti imamo možnost izbire: lahko se oba odločiva odkriti in razrešiti vzrok težav in poglobiti najino bližino…


več o tem >>

 več o tem >>

Srečni in nesrečni zakonci
 VIDEO: oddaja Dobro jutro

Raziskovalci, ki so se ukvarjali z dinamiko v zakonskem odnosu, so presenečeno ugotovili, da se zakonci, ki so sebe opisali kot srečne, ne kregajo manj od zakoncev, ki so se počutili v zakoncu manj srečne oz. manj zadovoljen.

Zadovoljni in nezadovoljni zakonci se ločijo tudi v tem kakąno vlogo pripisujejo spolnosti glede sreče v zakonskem odnosu. Zadovoljni zakonci so 15 do 20 odstotkov svoje sreče pripisovali zadovoljujočemu spolnemu ľivljenju, medtem, ko so nesrečni zakonci problemom v spolnosti pripisovali od 50 do 70 odstotkov.

Več o tem

 

VIDEO: Terapija z otroki in izobraževanje Terapija z otroki  VIDEO: O Taščah 
Članki o starševstvu  Članki o partnerskem odnosu

Članki za mladostnike
 

  • čustveno varanje
  • žena me je prevarala
  • kaj ima s tem moja preteklost
  • žena komplicira
  • čustvena odtujenost
  • zakonska terapija je del osnovne partnerske psihohigiene


več o tem >>

 več o tem >>

Priporočeni filmi  Čustveno varanje oz. nezvestoba

Film je lahko zelo koristen pripomoček v terapevtskem procesu. Gre za kompleksen oz. celoviti način nagovarjanja gledalčevega racionalnega razmišljanja kot tudi emocionalnega doživljanja.


»Desna možganska hemisfera«


Gledalec se lahko identificira oz. poistoveti s filmskim likom. Na ta način lahko podoživi ali začuti zgodbo, kot da bi jo sam doživljal. Preko tega procesa lažje začuti neko občutje, ki mu je bilo do takrat nedostopno. Prav tako pa lahko lažje začuti »nasprotno« stran, kako se je počutila in kaj je doživljala. Tako lahko film predstavlja dobro izhodišče za nadaljni zakonski ali družinski pogovor.

 

»Sem poročena žena. Z možem imava dokaj dober odnos. Mislim pa, da je zadnje čase postal malo ljubosumen. Namreč občasno se srečujem s svojim prijateljem, ki ga sicer on dobro pozna. Gre samo za pogovor, vendar moža to moti. Je napak, če si želim pogovor – ki ga doma ne dobim?. Saj to ni varanje ali nezvestoba…«


Gotovo je težko za Vas, če se z možem ne moreta pogovarjati. Kajti pogovor je način, kako ženska sebe začutite, se sprosti, pa četudi ne najde konkretne rešitve za določen problem, ker rešitev je že to, da jo nekdo posluša in da se z nekom lahko poveže. Hkrati pa je v zelo podobnem položaju vaš mož, ki mu je verjetno sila težko priznati, da je ljubosumen, težko mu je, ko ne ve, kaj to pomeni, da se žena rada srečuje z drugim, pa četudi gre za samo za pogovor.

več o tem >>

 več o tem >>


 Radijske oddaje  Skupina za razvezane


VIDEO: Slovenci in alkohol
 

 

V mesecu oktobru se bo pričela skupina za razvezane. Potekala bo ob sredah zvečer ob 19.45h v prostorih Družinskega inštituta Bližina v Celju (2x mesečno). Skupina je namenjena razvezanim ženam in možem, kakor tudi vsem, ki so prekinili izvenzakonsko razmerje. Prijave sprejemamo do sredine oktobra. Skupina bo zaprtega tipa, kar pomeni, da se kasneje v skupino ne bo možno več vključiti. Max. število članov skupine bo 10. Skupino bo vodil dr. Drago Jerebic, spec. ZDT.


Dva intervjuja ne temo razveze:

- Družina: Razveza globko rani

- Nedelo: "Bivanje skupaj po ločitvi je kot

                 vztrajanje v slabo plačani službi"
   

Moški in ranljivost
 VIDEO: HALO TV - Alkoholizem

Za mnoge moške je edino socialno sprejemljivo čustvo jeza. Zato vedno znova, ko začutijo žalost, sram ali strah, to “prekrijejo” z jezo ali pa omenjena občutja potlačijo. Za takega moškega bo žena rekla, da se nenehno jezi, za kar bo vedno znova našel nek razlog v drugih. Drug neustrezen način zavarovanja pred bolečimi občutji je čustvena otopelost ali potlačitev. Tak moški bo lahko sicer zelo korekten in spoštljiv, vendar imajo bližnji občutek, da jih zavrača oz. da mu ne morejo blizu.

Več o tem

 
VIDEO: Odnos med mamo in sinom
 Izgorelost


 

Primerjanje z drugimi.  Vir izgorelosti je lahko pretirano ukvarjanje z drugimi, primerjanje z drugimi, tekmovanje z drugimi in vzporedno izgubljanje stika z lastnimi telesom, z lastnimi potrebami in občutji, ki so naši notranji senzorji in alarmi, ki nas opozarjajo, kdaj je nečesa preveč in se je treba ustaviti oz. nekaj spremeniti. Tako lahko posameznik išče v pretiranem delu vir za potrditve, ki jih sicer ni dobil in se šele skozi uspešno opravljeno delo počuti, da je vredu, vreden, dober, ponosen.

 Več o tem

Obiščite in sledite nam tudi na naši Facebook strani!Aktualno

NOVO!
Izdali smo knjigo o medsebojnih odnosih Bližina osrečuje. Več informacij na info@blizina.si

20. junij 2017
Radio Celje: POGOVOR O ZALJUBLJENOSTI IN SPOLNOSTI

13. junij 2017
Celje: PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

10. junij 2017
TV Slovenija: RADOST LJUBEZNI

6. junij 2017
Radio Celje: ODTUJENOST V PARTNERSKIH ODNOSIH

26. maj 2017
Split: VIOLENT UPBRINGING IN THE NAME OF FAITH

23. maj 2017
Radio Celje: PRIHOD DOJENČKA

16. maj 2017
Radio Celje: MEJE V ODNOSIH

7. maj 2017
Ljubljana: PREKO INTIMNOSTI DO OSREČUJOČE SPOLNOSTI

6. maj 2017
TV Slovenija: PREIZKUŠNJE V PARTNERSKEM ODNOSU PO PRIHODU OTROKA

6. maj 2017
Veržej: PREDAVANJE ZA MLADOSTNIKE

6. maj 2017
Ljubljana: PREKO INTIMNOSTI DO OSREČUJOČE SPOLNOSTI

28. april 2017
TV Slovenija: LJUBEZEN NA DALJAVO

22. april 2017
Rim: KONGRES O SPOLNOSTI IN ODNOSIH

18. april 2017
Radio Celje: PARTNERSKA KOMUNIKACIJA

11. april 2017
Radio Celje: PRETIRANA REDOLJUBNOST

7. april 2017
Ljubljana: OKROGLA MIZA UREDITE PODROČJA PSIHOTERAPEVTSKE DEJAVNOSTI V SLOVENIJI

7. april 2017
Ljubljana: DELAVNICA - KLINIČNA OBRAVNAVA PSIHOLOŠKIH TRAVM PRI OTROCIH - PREKO UPOŠTEVANJA NEVROBIOLOGIJE DO SPREMEMB V TERAPEVTSKEM PROCESU

7. april 2017
Ljubljana: SPOLNA ZLORABA V OTROŠTVU IN TERAPEVTSKI PROCES RELACIJSKE ZAKONSKE TERAPIJE

7. april 2017
TV Slovenija: KAKO RAZLIČNE GENERACIJE ČUTIJO LJUBEZEN IN PARTNERSTVO

4. april 2017
Radio Celje: ČUSTVENA DEDIŠČINA

1. april 2017
Celje: IZKUSTVENO IZOBRAŽEVANJE PESKOVNIK

28. marec 2017
Radio Celje: RAZLIKE V VZGOJI

24. marec 2017
Veržej: PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

23. marec 2017
TV Celje: PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

22. marec 2017
Celje: PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

21. marec 2017
Radio Celje: SISTEM V DRUŽINI

14. marec 2017
Kranj: PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

18. marec 2017
Celje: IZKUSTVENO IZOBRAŽEVANJA TERAPEVTSKA OBRAVNAVA OTROK

9. marec 2017
Kranj: PREDAVANJE ZA STARŠE

4. marec 2017
Slovenske novice: REPORTAŽA - PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

3. marec 2017
TV Slovenija: RAZLIKE MED MOŠKIMI IN ŽENSKAMI

2. marec 2017
Kranj: PREDAVANJE ZA STARŠE

28. februar 2017
Radio Celje: NEPROSTOVOLJNO SAMSKI

27. februar 2017
TV Slovenija: NAJSTNIKI V PASTI PORNOGRAFIJE

26. februar 2017

21. februar 2017
Revija Zarja: INTERVJU NE RECITE NAJSTNIKU, DA JE PROBLEMATIČEN

23. februar 2017
Kranj: PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

17. februar 2017
Novi Tednik: INTERVJU PO BLIŽINI HREPENIMO IN SE JE HKRATI BOJIMO

16. februar 2017
Ljubljana: OKROGLA MIZA ob izidu
knjige Ranjeno srce

14. februar 2017
Radio Celje: TRAVME, KI ZAZNAMUJEJO NAŠE ŽIVLJENJE

13. februar 2017
Ljubljana: PREDSTAVITEV KNJIGE BLIŽINA OSREČUJE

3. februar 2017
OŠ Vojnik: DELAVNICE ZA UČENCE

31. januar 2017
Radio Celje: VERSKA ZASVOJENOST

29. januar 2017
Stična: BODIMO MOŠKI IN ŽENSKE UPANJA

27. januar 2017
Intervju: BLIŽINA OSREČUJE

24. januar 2017
Radio Celje: PREOBLIKOVANJA ODNOSA S BIVŠIM PARTNERJEM

19. januar 2017
TV Slovenija: NORMATIVNA NEUREJENOST PSIHOTERAPIJE V SLOVENIJI

17. januar 2017

Radio Celje: POVEZANOST V MEDSEBOJNIH ODNOSIH

16. januar 2017
Radio Slovenija: ZAKONSKA NEUREJENOST PSIHOTERAPEVTSKE DEJAVNOSTI V SLOVENIJI

10. januar 2017
Radio Celje: PSIHOSOMATIKA

3. januar 2017
Radio Celje: RAST V PARTNERSKEM ODNOSU

Objave


TV Slovenije, oddaja Dober dan: Ljubezen na daljavo


TV Slovenija, oddaja Dobro jutro:

Kako različne generacije čutijo ljubezen in partnerstvo


TV Celje, tedenska izdaja:

Predstavitev knjige Bližina osrečuje


Slovenske novice, reportaža: Predstavitev knjige Bližina osrečuje


TV Slovenija, oddaja Dobro Jutro: Razlike med moškimi in ženskami


TV Slovenija, tednik: Izkrivljena zasvojenost


Revija Zarja: Ne recite najstiku, da je problematičen


Novi tednik: Po bližini hrepenimo in se je hkrati bojimo


7 navad srečnih ljudi: intervju s Saro Jerebic o knjigi Bližina osrečuje


Revija Naša družina: Iskrenost in povezanost, intervju s Saro Jerebic


TV Slovenija: Tašče, gost Drago Jerebic


TV Celje: Žalovanje, gostja Sara Jerebic


Revija Ona: Vzemi se resno! Intervju s Saro Jerebic


Dnevnik: Intervju Sara in Drago Jerebic


TV Slovenija, Prvi dnevnik, intervju: Otrok in računalnik


TV Slovenija, oddaja Dobro jutro: Slovenci in alkohol


Revija Jana: Popivanje je klic po očetu


Časopis Novi tednik: Telesna in mentalna aktivnost


Družina: Razveza globko rani


Žarek upanja: Rejništvo je več kot poklic, je življenjsko poslanstvo


Nedelo: "Bivanje skupaj po ločitvi je kot vztrajanje v slabo plačani službi"


Tednik Celjan: Kaj lahko naredimo za lastno srečo?


Lisa: Odnos oče - hčerka


Delo: Z "eno čez rit" postanemo za otroka vir nevarnosti


Zdravje: Ljubezen na preizkušnji


Nedeljski dnevnik: Postavljanje meja - velik izziv


Tednik Celjan: Povrnimo si zaupanje v naše bližnje


Oddaja Obzorja duha: Upanje, izjava


Priloga Ona, Nešteto prebranih knjig vas ne bo odrešilo, intervju


Praznični Celjan, Praznična osamljenost: Za srečo se je treba odločiti, intervju


Tednik Celjan, Kaj usmerja naše vedenje? Članek


Tednik Celjan, Izognimo se obsojanju, članek


Tednik Družina, Opravičila in odpuščanje - v majhnih in velikih stvareh, intervju


TV Slovenija, Polnočni klub: Želim te - najti, pogovorna oddaja, gostja Sara Jerebic.


TV Slovenija, Polnočni klub: Sovražim te - ne zapusti me, pogovorna oddaja, gost Drago Jerebic.

Tednik Celjan, Umetnost vzgoje je začutiti otroka, intervju.


Prijava na E-novice